top of page
  • Yazarın fotoğrafıOrenda

Sosyal Medyada Hayatta Kalabilmek!


Kabul edelim ya da etmeyelim, artık Dünya dijital ve bu sürece uyum sağlamayanlar ve sağlamakta zorluk çekenler ne yazık ki doğal seçilim mantığıyla bu dijital dünyadan siliniyor. Hepimiz bu dijital dünyaya çok kolay ulaşabiliyoruz; tek yapmamız gereken telefonlarımızın kilidini açmak. Bu kilidi açmakla uçsuz bucaksız bir evrenin kapılarını aralamış oluyoruz. Peki bu evren bize neler sağlıyor? Birazdan sayacağımız bir çok faydayı sağlıyor olsa da maalesef olumsuz etkileri de mevcuttur. Söze olumsuz etkileriyle başlayarak can sıkmak istemiyoruz. Bu yüzden güzel yanlarını sayarak başlayabiliriz.


Öncelikle sosyal medya dediğimiz zaman bunu sadece bir kaç popüler platformla (Instagram, Facebook gibi) sınırlandırmak yanlış olacaktır. Her platformun kendine has kuralları ve belirli bir kitlesi vardır. Burada önemli olan nokta; sizin hedef kitleniz kim ve sosyal medyada bulunma amacınız ne? Bu iki sorunun cevabı stratejik bir yol çizmek için en büyük yardımcınız olacaktır.

Sosyal medyanın olumlu yanlarından en önemlisi "sizin yeni iletişim aracınız" olmuş olmasıdır. Artık gazeteleri, dergileri, haberleri sosyal medya üzerinden takip ediyoruz. En son ne zaman bir gazete aldığınızı hatırlamaya çalışın! Bunun yanında sosyal medya bir reklam aracıdır ki kişisel bir hesabınız olabilir, hobilerinizi ya da günlük yaptıklarınızı paylaştığınız blog tadında bir hesap olabilir fakat biz burada firmalara, kurumlara ve kuruluşlara hitap edeceğiz.


Her firmanın veya kurumun yer alması gereken sosyal medya platformu farklıdır. Hitap edilecek olan kitleye uygun olarak seçilen platformlarda, uygun tasarımlarla kendinizi tanıtmak zorundasınız. Örnekle; bir yazılım firması sahibi olup da TikTok veya Snapchat platformlarında reklam vermeniz ve paylaşımlar yapmanız en büyük yanlış olacaktır. Evet bu basit bir örnek kabul ediyoruz fakat üzülerek söylüyoruz ki bu tarz hataları yapan bir çok firma mevcuttur.


Sosyal medyanın hayatımızın değişmez bir parçası olmasıyla birlikte yeni bir meslek ortaya çıktı; Sosyal Medya Uzmanlığı. Peki kimdir bu Sosyal Medya Uzmanı?


Özel günlerde kutlama gönderileri paylaşır, faaliyetlerinizi hikaye olarak anında paylaşır, gelen mesajları yanıtlar.


HAYIR! BU DEĞİLDİR!


Sosyal Medya Uzmanı;

  • Sorumlu olduğu firmasının arka plan araştırmasını yapar.

  • Firmasını doğru bir şekilde analiz eder ve platformları belirler.

  • Hedef kitlesini belirler.

  • Aylık ve yıllık program çıkartır.

  • Reklamlar için gerekli bütçeyi hazırlar.

  • Tasarımcılarla birlikte tasarım dilini belirler.

  • Dönem sonlarında analiz ve raporlama yaparak sonraki dönemde artışı nasıl yakalayacağını planlar.

Bunlar iyi bir Sosyal Medya Uzmanı'nın yapması gerekenlerdir ve biz Orenda Dijital olarak sizlere bu saydıklarımızı sunuyoruz.


Sözlerimizi bitirmeden önce sosyal medyanın yanlış kullanımından kaynaklı zararlarından da kısaca bahsedecek olursak, bunları; kimlik oluşumuna olumsuz etki, toplumdan ve sosyal hayattan uzaklaşma, popüler olma isteğine bağlı olarak yapılan yanlış ve kendisiyle örtüşmeyen davranışlarda bulunma, hayattan geri kalma olarak sıralayabiliriz.


Dijital Dünya'da hayatta kalmanız dileklerimizle. Hoşça kalın!




Bize ulaşmak için burayı tıklayın.



Son Yazılar

Hepsini Gör

Commentaires


Les commentaires ont été désactivés.
bottom of page